Jak na zdravé snídaně?

12.01.2020

Snídaně je základ dne a za její kvalitou stojí především naše energie, radost i nálada. Ano, máme možnost si ukrojit si chleba a namazat ho máslem, přidat šunku nebo sýr a ve spěchu si uvařit čaj či kávu. Přichystat si ale pestrou snídani, v klidu si ji vychutnat a užívat si ráno ... i to je varianta! A stačí maličkost střídat slané snídaně se sladkými a hrát si s barvami.

Nabízíme vám dvanáct tipů, jak krásně začít ráno. 

1. Zapečená vejce s rajčaty, špenátem a fetou (1 porce)

vejce (1 ks), cherry rajčata (4 ks), feta (25 g), špenát (1 hrst), olivový olej, sůl, pepř

Nakrájíme rajčata na malé kousky, špenát nasekáme, fetu rozdrobíme a vše v míse zlehka promícháme. Předehřejeme troubu na 180°C. Formičku vymažeme olejem, uprostřed vytvarujeme důlek a vyklepneme do něj vejce. Pečeme asi 15-17 minut podle toho, jak propečená vejce máme rádi.

2. Zapečený toast s mozarellou a rajčaty (1 porce)

tmavý toast (4 ks), mozzarella (1 ks), rajčata na plátky, bazalkové a rajčatové pesto

Jeden toast pomažeme bazalkovým pestem a druhý rajčatovým pestem, dáme na ně mozzarellu s rajčatovými plátky a zapečeme v toustovači.

3. Mléčná rýžová kaše s ovocem (4 porce)

basmati rýže (300 g), plnotučné mléko (1 l), moučkový cukr (2 lžíce), čerstvé ovoce dle chuti

Do kastrůlku nasypeme rýži, zalijeme ji mlékem a pomalu zahříváme k bodu varu. Přidáme moučkový cukr a vše pomalu vaříme cca 25-30 minut, dokud není rýže v konzistenci husté kaše. V případě potřeby ji můžeme naředit mlékem. Rýži podáváme v hlubokých miskách, v nichž ji dozdobíme důkladně omytým ovocem nakrájeným na kousky.

4. Rýžový chlebíček s pažitkovým cottage a ředkvičkami (1 porce)

rýžový chlebíček (3 ks), cottage pažitka (1 ks), ředkvičky (3 ks), pažitka

Rýžové chlebíčky pomažeme pažitkovým cottage. Ředkvičky nakrájíme na plátky, položíme na chlebíčky a posypeme nakrájenou pažitkou.

5. Bílý jogurt s müsli a ovocem (1 porce)

bílý jogurt (1 ks), jakékoli ovoce, müsli (2 hrsti)

Jogurt dáme do misky a rozvrstvíme na něj všechny ostatní ingredience.

6. Míchaná vejce s mozzarellou, slaninou a polníčkem (1 porce)

vejce (2 ks), mozzarella (1 ks), parmská šunka (4 plátky), polníček (1 hrst), máslo, sůl, pepř

Polníček omyjeme a rozvrstvíme na kraj talíře. Mozzarellu rozkrojíme na čtvrtiny, které zabalíme do plátku parmské šunky a položíme je na polníček. Oddělíme žloutky od bílků. Na pánvi rozehřejeme máslo a vyklopíme bílky, které osolíme a opepříme. Jak bílky zhoustnou, tak přidáme žloutky a mícháme do požadované konzistence, která nám vyhovuje.

7. Avokádová pomazánka s žitným chlebem

avokádo (2 ks), sůl, pepř, chilli, citronová šťáva (2 lžičky), česnek (2 stroužky), žitný chléb

Avokádo rozmačkáme s pepřem, špetkou soli, troškou chilli, rozmělněnými stroužky česneku a citrónovou šťávou. Namažeme na žitný chléb.

8. Pomazánka z červené řepy a jogurtu

žitný chléb (2 plátky), pečená červená řepa (3 ks), řecký bílý jogurt (400 g), sůl, pepř, máta (1 hrst), olivový olej

Řepu nastrouháme nahrubo, smícháme s jogurtem a s najemno nasekanou mátou a zakápneme olivovým olejem. Osolíme, opepříme. Necháme alespoň 3 hodiny vychladit, aby se prolnuly chutě. Namažeme na žitný chléb a ozdobíme lístkem máty.

9. Domácí ovesná kaše s ovocem a kakaem (1 porce)

ovesné vločky (3 lžíce), mléko (150 ml), ovoce dle libosti (např. jahody, banán, jablko), med (1 lžička)

Ovesné vločky necháme přes noc namočené v mléce. Ráno je povaříme, dokud nevznikne kaše. Kaši dáme do misky a poklademe na ni ovoce dle našeho výběru. Pokud chceme dosladíme medem.

10. Avokádovo-banánová nutella s celozrnnými sušenkami, oříšky a ovocem

1/2 avokáda, 1 větší banán, 1 lžíce kakaa, celozrnné sušenky (malý pytlíček z Lidl - oříškové, nebo kakaové), ovoce (k nutelle je výborné kyselkavé)

Avokádo rozmixujeme s banánem (monorným mixérem), přidáme lžíci kakaa a opatrně promícháme. Pak už jen přendáme do misky, ve které nám bude snídaně chutnat nejlépe a doplníme oříšky, celozrnnými sušenkami a ovocem, které máme rádi. 

11. Rýžová kaše s chia a ovocem 

250ml sójového nebo mandlového mléka (používám z Lidlu almond drink), rýžová krupice, 1 lžička chia semínek, ovoce (co máte rádi)

Do mléka dáme lžičku chia, promícháme a přivedeme k varu. Nasypeme (dle návodu) rýžovou krupici a necháme provařit. Po té už jen přendáme na talíř a doplníme ovocem, které máme rádi. 

12. Mug cake s jogurtem a jablíčkem 

1 vejce, 1 banán, ovesné vločky, oříšky, semínka, kakao, jogurt, jablko

Banán rozmačkáme vidličkou, přidáme vajíčko a promícháme. Dosypeme vločky tak, aby vznikla kaše. Po té přidáme semínka, nebo kakao (nebo klidně obojí).

Hmotu přendáme do většího hrnku (při pečení těsto nabyde) a upečeme v mikrovlnné troubě (já peču na nejvyšší stupeň cca 3 minuty). Mug je hotový když se okraje odlepují od hrnku. Vyklopíme mug na talíř, přidáme jogurt a nakrájené jablíčko.